Theater vanuit het niets

Hoe improviseer je een voorstelling vanuit het niets?

In Theater vanuit het niets legt André Besseling uit hoe je dat doet. Vanuit zijn ervaring als docent, acteur en maker van improvisatietheater beschrijft hij in dit boek de voorbereidingen en oefeningen die nodig zijn voor het maken van een geïmproviseerde voorstelling.

Het boek is een handleiding voor iedereen die wil leren improviseren – beginner en gevorderde. Samenwerking, het accepteren van elkaars ideeën en fouten durven maken, zijn hierbij sleutelbegrippen. Naast veel oefeningen is er veel aandacht voor diverse voorstellingsvormen, waaronder de meest populaire: theatersport. Ook heeft het boek een bijlage met honderdveertig spelvormen die bij improvisatietheater worden gebruikt. Het is daardoor een onuitputtelijke bron voor acteurs, regisseurs en docenten.

Andre Besseling Theater vanuit het nietsAndré Besseling volgde in 1988 een workshop bij de geestesvader van het moderne improvisatietheater, Keith Johnstone. In datzelfde jaar richtte hij Theatersportvereniging Amsterdam op. Daarna stond hij aan de wieg van diverse ontwikkelingen en methodes in het improvisatietheater. Zo is hij initiatiefnemer van IMPRO-amsterdam, het grootste improfestival van Europa. Ook is hij een van de eersten die theater op maat introduceerde bij organisaties en op bijeenkomsten. Hij geeft workshops in binnen- en buitenland en is actief als speler van voorstellingen in theaters en binnen organisaties. Hij is mede-artistiek leider van het REMI-festival voor solo-improvisatie en hoofddocent van de Improacademie, een instituut met een breed aanbod aan improvisatietrainingen. Kijk ook op www.andrebesseling.nl

Auteur: André Besseling
ISBN: 9789064034916
Publicatiejaar: 1999

 
Koop dit boek