Enkel Illusies

Pirandello lijkt er plezier in te hebben ons de ene na de andere illusie te ontnemen: te weten wat de waarheid is, te weten waartoe wij op deze aardkloot ronddolen, dat we intelligenter zijn dan varkens, dat we het zo goed voorhebben met anderen. Ja, zelfs doet hij ons twijfelen aan ons bestaan. Dat zou tot treurigheid kunnen leiden, maar de schrijver staat ons dat niet toe. Integendeel, wij verbazen ons over de extreme situaties en scenario’s die hij schept, de weinig flatteus beschreven, lachwekkende, maar ook aandoenlijke personages die hij tot leven brengt, en zien er de humor van in.

Het leven wordt minder tot last en je wordt minder kwetsbaar, als je het spel begrijpt, was een van zijn stellingen, als je er afstand van kunt nemen, wegstapt uit de druk van ambities en valse sentimenten, als je je leeg weet te maken.
Uiteindelijk kun je altijd nog standhouden in één ding, een steen, of anders een bloem die niet lang blijft bestaan: “Of kijk, beneden in de tuin, die rode geranium. Hoe ze opvlamt! Waarom?”

Luigi Pirandello heeft totaal 44 toneelstukken geschreven; daarvan is ruwweg een kwart ooit in Nederlandse druk verschenen, bestaat van de helft een voor opvoering gebruikte ad-hocversie en hebben 11 stukken nog nooit een vertaler gevonden.
De Stichting Luigi Pirandello wil aan deze slechte toegankelijkheid van het werk een einde maken. Enerzijds doet ze dat door teksten van Pirandello, maar ook naar en over de schrijver, te laten vertalen, anderzijds door het spelen van onbekende stukken te stimuleren. Ook uitgegeven is Doen Alsof.

In Enkel illusies leest u drie stukken van Pirandello: Bij de uitgang (1916), Als men het spel begrepen heeft (1918), Feest van Onze Heer van het Schip (1924) en één hedendaags stuk op basis van Pirandello’s verhalend werk: Naakt leven (1986).

Auteur: Luigi Pirandello
ISBN: 9789064036736
Publicatiejaar: 2005

 
Koop dit boek