De pioniers

In De pioniers graaft de journalist Annemieke Hendriks naar de wortels van onze vaderlandse cinema. In veertien interviews vertellen insiders, variërend in leeftijd van 74 tot 102, over de ontwikkelingen in de Nederlandse film- en bioscoopwereld tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tot de vroegste herinneringen behoren die van Theun de Vries, die al tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de film ging. De geschiedenis eindigt in de jaren zestig, het woelige tijdperk waarin Hella Haasse als filmkeurder de opkomst van seks op het witte doek voor de kiezen kreeg.

Niet alleen de acteurs Johan Heesters, Mary Dresselhuys en Leo de Hartogh komen aan het woord, met hun filmervaringen uit de jaren twintig en dertig. Ook mensen achter de schermen doen hun relaas, zoals de kleurrijke stuntman Hammy de Beukelaer en de inventieve grimeur Jules De Roovere, die beiden in de jaren vijftig pionierden.
Jan Blokker doet verslag van zijn controversiële ervaringen als filmcriticus en scenarioschrijver. En Paul Kijzer, Piet Meerburg en Dinie van Royen-Fontaine vertellen onthullende geschiedenissen uit het filmtheaterbedrijf. Spannende verhalen van achter de camera leveren Erik de Vries en Eddy van der Enden. En acteur/regisseur Kees Brusse geeft zijn dwarse blik op de naoorlogse filmwereld.

De pioniers in dit boek bieden een unieke kijk op een periode vol experimenten en vernieuwingen. Zonder hen is de Nederlandse film van nu ondenkbaar.

Auteur: Annemieke Hendriks
ISBN: 9789064036993
Publicatiejaar: 2007

 
Koop dit boek