De Collectieven

Toneelspeler, regisseur, scenograaf, vormgever en docent Jan Joris Lamers wordt beschouwd als icoon van het op collectieve wijze theater maken in Nederland en België. Zijn tachtigste verjaardag op 25 maart 2022 werd als ijkpunt genomen om de geschiedenis van het collectief theater maken voor het eerst in kaart te brengen en in perspectief te plaatsen met een tentoonstelling, symposium, voorstellingen en een boek.

Op 1 september, tijdens het Nederlands Theater Festival werd het boek De Collectieven – een unieke theatergeschiedenis gepresenteerd. Een inspirerende en veelomvattende uitgave voor theatermakers, theatercritici en theaterliefhebbers, waarin in zestien bijdragen en tientallen beelden vanuit het verleden naar het heden en vanuit het heden naar de toekomst wordt gekeken door wetenschappers, theatercritici, dramaturgen, theatermakers en fotografen. Verleden, heden en toekomst van collectief theater maken in een mooi uitgegeven boek.

Auteurs: o.a. Kati Röttger, Miranda Prein, Benien van Berkel, Constant Meijers, Simon van den Berg, Czeslaw de Wijs, Roos Euwe en Gable Roelofsen
Grafisch ontwerp: Herman van Bostelen
Foto omslag: Sofie Knijff
ISBN: 9789064039324
Publicatiejaar: 2022

Dit boek is alleen nog te verkrijgen via Maatschappij Discordia.