De Affaires

De verborgen hedendaagse geschiedenis van uitsluiting en racisme was voor drie jonge schrijvers de bron om een actueel, politiek en tegelijkertijd eigenzinnig theaterstuk te schrijven. Maxine Palit de Jongh, Vera Morina en Shabnam Baqhiri geven stem aan mensen die niet gehoord of gezien worden, die door de politiek vanwege hun achternaam, hun land van geboorte, hun dubbele nationaliteit worden vermorzeld.

De drie stukken die samen De Affaires vormen, zijn geïnspireerd op de toeslagenaffaire, de affaire rondom het strafontslag van ex-ambtenaar Saadia Ait-Taleb en de onverschilligheid rondom de chaotische evacuatie van medewerkers van Nederlandse missies in Afghanistan.

In de monoloog, Vecht, die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah, die geplet wordt in de racistische raderen van de overheid.
(Parool: ‘Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend’)

Met De Grijze Campagne schreef Vera Morina een tekst over machtsmisbruik en islamofobie in de politiek en de ambtenarij. Een anti-radicaliseringsambtenaar wordt, na een plotselinge koerswijziging, geslachtofferd door de burgemeester.

Kapotte vleugels, van Shabnam Baqhiri, speelt zich af in het Afghanistan waar zij die hebben gewerkt voor de Nederlandse overheid tevergeefs wachten op hun evacuatie.  Ze wachten en twijfelen. Waar is de toekomst? Thuis of elders? En kunnen ze überhaupt nog weg?

Deze nieuwe theaterteksten laten zien hoe racisme en machtsmisbruik tot in de haarvaten van ons systeem zijn doorgedrongen. In samenwerking met Likeminds.

 

Auteurs: Maxine Palit de Jongh, Vera Morina, Shabnam Baqhiri
ISBN: 9789064039331
Publicatiejaar: 2022

Koop dit boek